Robienie sushi w domu

Sushi to oryginalna japońska potrawa z gotowanego białego ryżu, zwykle przyprawiana różnymi rodzajami sosu sojowego i różnymi innymi składnikami, w tym rybami, i ogólnie z pewnym stopniem wartości odżywczych, w tym białkiem rybnym. Rzeczywisty styl i prezentacja sushi znacznie się różnią, ale zasadniczo głównym składnikiem pozostaje „ryż sushi”. Można je zobaczyć na rolkach sushi, w różnych smakach i odmianach, podawane w różnych stylach, rozmiarach i kolorach w różnych miejscach na całym świecie. Sushi można również przyrządzać z innych składników niż ryż. Na przykład może być zrobiony z wodorostów, marynowanego imbiru, awokado, marchwi i ogórków.

Sushi ma wiele nazw w Japonii i Chinach. W Japonii nazywa się to „kaiseki”, aw Chinach „hokkaido”. W Ameryce Północnej nazywa się sushi, aw Australii barramundi, co oznacza rybę płaskonogą. Ogólnie rzecz biorąc, termin sushi jest używany do opisania całej kombinacji składników, z których składa się sushi.

Podstawowymi składnikami sushi są ryż, marynowany lub świeży imbir, surowa ryba, sosy, warzywa, a czasem dodatki. Czasami sushi dla smakoszy składa się z owoców, surowej ryby, awokado i innych owoców oraz innych składników. W Stanach Zjednoczonych większość sushi jest podawana z arkuszem wodorostów nori lub lekko tostowanym kawałkiem chleba namoczonym w occie, a następnie krótko smażonym na gorącym oleju tuż przed jedzeniem.

Większość ludzi nie ma pojęcia, jak zrobić własne sushi w domu. Nawet ci, którzy nie są zainteresowani jedzeniem surowej ryby, prawdopodobnie zjedli bułkę w restauracji i cieszyli się nią. Jeśli miałeś dobre doświadczenie w restauracji, będziesz mógł stworzyć własną w domu. Aby przygotować sushi w domu, będziesz potrzebować kilku składników. Do pakowania potrzebny będzie ryż krótkoziarnisty (ja wolę brązowy) i nori. Istnieje również możliwość zakupu lub wykonania własnego ryżu smakowego.

Najpierw musisz zebrać składniki. W Stanach Zjednoczonych, o ile nie znasz amerykańskich tradycji sushi, użyjesz bonito, krótkoziarnistego ryżu i sosu tabasco. W zależności od tego, gdzie mieszkasz, możesz również dodać wasabi, kapustę pekińską i inne warzywa. Jeśli nie masz łatwo dostępnych składników w Twojej okolicy, łatwo je znaleźć w Internecie. Jeśli chcesz spróbować swoich sił w robieniu kalifornijskiej bułki, ryby sashimi lub innego rodzaju sushi, możesz zastąpić je składnikami. Na przykład odrobina sosu sojowego lub wasabi wystarczy do kalifornijskiej bułki.

Aby zrobić sushi roll lub rybę sashimi, połóż krótkoziarnisty ryż na macie bambusowej. Rozłóż cienką warstwę przygotowanego ryżu na macie bambusowej, a następnie umieść nadzienie. Przygotowany ryż obtocz na nadzieniach, aby uzyskać ciasny, ale otwarty splot. Dodaj dowolne dodatkowe składniki do bułki i podawaj. Lub pokrój bułkę na sekcje i podawaj poszczególne kawałki na bambusowej macie.

Jeśli jesz w restauracji, prawdopodobnie znajdziesz surową rybę i krewetki w tempurze jako część większego wyboru sushi. Jeśli jednak jesz w restauracji z surowymi rybami, koniecznie zapytaj, czy oferują rolki sushi. Niektóre restauracje będą miały sekcję specjalnie dla surowych ryb.

Wreszcie, jeśli masz szczęście mieszkać w pobliżu jednej ze wspaniałych restauracji sushi, powinieneś spróbować niektórych specjałów. Niektórzy z tamtejszych kucharzy mogą nawet chcieć przygotować dla ciebie sushi w domu. Jeśli nie, powinieneś być w stanie znaleźć bardzo dobre zamienniki. W rzeczywistości wiele restauracji sushi oferuje swoim klientom wspaniałe alternatywy smakowe dla tradycyjnych pozycji w menu.